PUT YOUR TITLE HERE
a a

Evenimente

sAcest document se refera la cerintele minime necesare pentru certificarea competentei profesionale a companiilor si specialistilor ce isi desfasoara activitatea in domeniul frigului si aerului conditionat, conditii ce vor fi obligatorii un UE inclusiv in Romania.
sUE a oferit posibilitatea exprimarii de observatii si puncte de vedere tuturor tarilor membre si aceasta trebuie facute in aceasta luna.
sTermenul limita pentru intrarea in actiune a Aticolului nr. 5 si a Regulamentului 842/2006 (referitor la certificarea competentei profesionale a companiilor si specialistilor din domeniul frigului si aerului conditionat) a fost 4 Iulie ca atare AGFR si PFACR au facut eforturi sustinute pentru a rezolva cu succes acest deziderat.
sVa rugam citit cu atentie toate documentele atasate si exprimati-va opiniile si propunerile in scris si trimiteti-le la Gratiela TARLEA pe e-mail: mgtarlea2001@yahoo.com sau agfrom@gmail.com

sRegulament 842/2006
sRegulament 303
sRegulament 307
sRegulament 308-1

Informatii de ultima ora

sKH-80-08-354-RO
sKH-80-08-355-RO
sKH-80-08-366-RO

e

Reuniune regionala pentru tarile din ASIA si EUROPA la care AGFR a fost invitat de onoare (alaturi de toate asociatiile profesionale din ASIA si EUROPA) si participant activ alaturi de Ministerul Mediului

ee

Martie 2009 Lansare Cod Libere Practici


 

1949-2009 60 de ani de frig romanesc

sCa orice subiect cu trimitere la istorie, trebuie in mod firesc citate unele realitati din anii respectivi, astfel ca sa putem aprecia corect ceea ce avem azi si ce am realizat in acesti ani.
sPana in 1944, spatiile frigorifice din tara noastra se rezumau la 3 - 4 antrepozite generale de stocaj si la citeva incaperi frigorifice pe langa unele industrii, abatoare, laptarii, etc. Nici instalatiile mijlocii sau mici nu erau prea numeroase iar utilajele se importau in totalitate.
sInainte de construirea utilajelor frigorifice, a fost necesara realizarea prin scolarizare a unei baze de specialisti instruiti atat la nivel superior cat si la nivel mediu. Avand de realizat acest lucru, de cele mai multe ori in paralel cu nevoile stringente ale vietii reale, care clamau insistent, tot mai multe investitii in dezvoltarea frigului industrial si casnic, de care dezvoltare a depins insasi aparitia unor ramuri industriale noi, distincte.
sAu inceput sa apara lucrari de specialitate sub semnaturile unor ingineri deveniti pe parcursul vietii profesori la: Institutul Politehnic Bucuresti, Institutul de Constructii Bucuresti, Institutul Politehnic Cluj Napoca, Universitatea Galati, Institutul Politehnic Timisoara, specialisti care cu trecerea anilor au devenit nume de referinta ca: Prof.dr. ing.Cornel Stamatescu, Prof. dr. ing. Florea Chiriac, Prof. dr. ing. Marius Peculea, Prof. dr. ing. Vsevolod Radcenco, Prof.dr.ing. Constantin Iosifescu etc.
sDeja mai tinerii continuatori ca Prof dr. ing Petru Niculita, dr.ing. Alfred Savu, Prof.dr.ing. Alex. Dobrovicescu, Prof.dr.ing. Sava Porneala, asigura de mai multi ani mersul inainte al cercetarii si dezvoltarii bazei teoretice existente, abordand noi domenii in ceea ce priveste cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa.
sDaca luam de exemplu numai Institutul de Constructii din Bucuresti catedra de Instalatii frigorifice, consemnam existenta unui colectiv profesional bine conturat format din:  Prof.dr.ing. Dragos Hera, Prof.dr.ing Robert Gavriliuc, Prof.dr.ing. Gratiela Tarlea, Prof.dr.ing Liviu Drughean, Prof.dr.ing. Gabriel Ivan, sa.
sEi si multi altii ca ei au creat in toti acesti ani, miile de specialisti cu aceasta specializare, fiind autorii realizarilor tehnice care au fost infaptuite, totul fiind pus in slujba ridicarii standardului vietii semenilor nostri.
sAceste lucruri au facut deopotriva posibila o puternica legatura afectiva intre oameni, fiecare simtind ca face parte dintr-o lume mai aparte, limbajul tehnic comun fiind un bun mediator.
sPoate si de aceea, cotitura istorica oferita de anul 1989, a rezonat in constiinta unor foarte bine cunoscuti specialisti din acest domeniu care au avut discernamantul de a sesiza necesitatea de a aduna cat mai multi specialisti sub sigla Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania (AGFR).
sAstfel in sedinta publica din 5 martie 1990, Judecatoria sector 1 Bucuresti prin Sentinta Civila nr. 575, acorda personalitate juridica Asociatiei constituita in data de 15 febr.1990 avand ca scop organizarea luptei unite a membrilor sai pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale, sociale, economice, culturale si a problemelor de invatamant profesional.
sConform statutului adoptat la acea vreme AGFR, reunea in randurile sale pe toti cei interesati de producerea si utilizarea frigului artificial in diferite domenii ale activitatii umane din Romania fiind o asociatie profesionala interdisciplinara si autonoma.
sAsociatia a avut ca presedinte pe ing.Dan Seceleanu pe care in anul 1968, l-am cunoscut ca Director al Directiei Frigului din Ministerul Industriei Alimentare, fiind cotat ca un foarte bun specialist in domeniu, energic si dornic de nou.
sS-au propus ca vicepresedinti nume de vaza de la filiala Cluj, Bucuresti, Galati etc., in atentia conducerii fiind cooptarea in Asociatie si alte orase ale tarii.
sUrmare fireasca, in anul 2003 s-a infiintat organismul de sustinere a sectorului privat din aest domeniu, sub sigla  Patronatului Frigului si Aerului Conditionat din Romania (PFACR). 
sOdata cu trecerea anilor, au aparut din pacate dar firesc si despartirile de multi dintre cei alesi la data respectiva in AGFR, ca: Dan Seceleanu, Setlacec Virgil, Chiraleu Ion, Ghiaus Vasile, Gerota Sergiu, Petrescu Octav sa. Au iesit din activitate multi alti specialisti de valoare ca: Sica Bercescu, Danaricu Nicolaie, Dima Angela, Constantin Aurel, Balteanu Rodica, Zamfirescu Daniil, Stenibruch Theodor, Purice N sa.

sLa acest moment de sarbatoare in care se aniverseaza 60 de ani de la infiintarea Centralei Industriei Frigului, SC FRIGOTEHNICA a fost si este un nume de referinta in Romania. Va adresam pe acesta cale, din partea Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania, Patronatului Frigului si Aerului Conditionat din Romania, tuturor specialistilor din domeniul frigului si aerului conditionat  multa sanatate si prosperitate Dvs. si familiilor Dvs.


sRedactor Sef al revistei  FRIGO- CLIMA Ing. Constantin Aurel AGFR
sProf.dr.ing. Gratiela- Maria Tarlea Director General PFACR




..........................................................................................................................................................
D e s i g n e d  by:  Galina PRICA -INTERNATIONAL MEDIA ADVERTISING